Rezervaţi acum
+40 (256) 407373
Rezervaţi acum

Repere ale orasului

Abundenta de cladiri construite in stilul arhitecturi secesioniste confera Timişoarei  denumirea de "Mica Viena". . Linii sinuoase si decoratiuni florale au caracterizat prima fază, care a durat până în 1908. A doua fază, care a continuat până la primul război mondial, a dezvoltat clădiri simple si mari, cu modele geometrice. Separatismul în România a fost o legătură importantă între stilul bizantin şi arhitectura modernistă mai târziu.

Piaţa Victoriei (Piata Victoriei)

Unele dintre  cele mai interesante  cladiri  în stil baroc, răspândite tot oraşul şi, în special de-a lungul pietei principale, Piata Victoriei pana  la Bulevardul Loga.

Punctul central estic Catedrala Mitropolitana Ortodoxã, aflata in  partea de sud a pietei a fost construita între 1936 şi 1946.Acoperisul ei din tigla  verde şi roşie este  aranjat într-un design de mozaic. În faţa Catedralei este un monument ridicat in memoria eroilor care si-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei din 1989 ,care a indepartat regimul comunist. Muzeul Memorial al Revoluţiei 1989 , oferă o imagine completă  a Revoluţiei de la Timişoara.

  • piata operei2
  • shutterstock_51225760

Piata Unirii 

De-a lungul centrului orasului troneaza pitoreasca perla habsburgica ,Piata Unirii, dispusa intre  Domului romano-catolic şi  Catedrala Ortodoxe Sârba .  În timpul secolului al XVIII-lea, aceasta a fost centrul comercial al orasului si loc de întâlnire pentru numeroase procesiuni militare şi ceremonii religioase.

Liceul Lenau Nicolas, situat în partea de nord a pieţei, a fost construit în 1761 şi a fost primul  teatru  din Timisoara.

Biserica Orthodoxa Sarba, construita între anii  1745-1748 si Vicariatul Ortodox Sârb, cu decoraţii sale extravagante sunt situate pe partea de vest a pătratului Pietei Unirii. 

Catedrala Episcopala Romano-Catolica aflata pe partea de est a pătratului a fost construita între 1736 şi 1754 , proiectata fiind  de Fisher von Erlach şi reprezintă un bun exemplu al stilului  baroc vienez. Pictura altarului principal a fost completata de Michael Angelo Unterberger, director al Academiei de Arte Frumoase din Viena.

Palatul Vechii Prefecturi, domină partea de sud  a pietei . Fost reşedinţa a guvernatorului, adaposteste acum Muzeul de Arte Frumoase, cu lucrări ale artiştilor germani, flamanzi şi italieni.

La nord-vest de colţul Piaţei Unirii se află spectaculoasa cladire a Bancii de Scont. Acest cladire în stil Art Nouveau,a fost construita in secolul al 20-lea, avand o forma organica cu pereti curbatii este placata cu gresie de culoare turcoaz cu modele desprinse din folclor,cu  jgheaburi şi grilaje extravagante de fier la fereastra.

Din Piata Unirii, merge spre est de-a lungul Str. Palanca la cea mai veche cladire din Timisoara, care găzduieşte acum Muzeul Banatului Etnografic în cadrul oraşului bastionul rămasă din secolul 18.

  • Union Square
  • Union Square

Libertate Square (Piata Libertatii), la Piata Victoriei (Piata Victoriei)

Un alt spaţiu remarcabil este Piata Libertatii. Banatul a fost sub dominaţie turcească din 1552 până în 1716 când Prinţul Austro-Ungar,  Eugeniu de Savoia a preluat Timisoara. În acel moment a fost construit  un bastion de şapte stele în formă de turnuri iar mlaştinile din jurul oraşului au fost secate  de noul Guvernator Habsburg, Generalul Mercy.

De-a lungul Str. Lucian Blaga se afla Castelul Huniade construit in secolul al XIV-lea. Inceput in timpul domniei Printului Carol Robert de Anjou, a fost finalizat de către Iancu de Hundeoara şi reproiectat de către habsburgi în secolul 18.

  • Victoria Square

Zonele rezidenţiale

In partea de Sud şi Est a Canalului Bega sunt Josefin, Elisabetin şi  Fabric, pietre preţioase adevărate construite in stil  de Art Nouveau, din secolul al XIX-lea. In Piata Plevnei se afla Casa cu Pauni ,o cladire a caror fatade  sunt acoperite cu o abundenta de motive tipice: păuni, lebede, bufnite si veverite, . Tema continuă pe clădirile aflate pe malul Raului Bega,pe Splaiul Tudor Vladimirescu.

Urme ale arhitecturii secesioniste  sau Art Nouveau, pot fi găsite în oraşele din Arad (în special pe Strada Closca si Piata Avram Iancu), Oradea (Vulturul Negru şi hotelurile Astoria), Cluj (Odon Lechner Teatrul Naţional), Satu Mare si Targu Mures ( Palatul Culturii).

Închide