Rezervaţi acum
+40 (256) 407373
Rezervaţi acum

Comunitatea evreiasca din Timisoara

Prezenţa evreilor în Banat datează din secolul al doilea, prima mentiune scrisa a comunităţii evreieşti din Timişoara a avut loc în 1716, când armata turcă a predat cheia oraşului comandantului  austriac ,Printul Eugeniu de Savoia.

În cimitirul vechi pot fi vazute  morminte datând din timpul ocupaţiei turcesti , cel mai vechi aparţinând lui Azriel Assael, un rabin ,chirurg care a murit în 1636. Rabinul Meir Amigo şi patru adepţi de la Istanbul au avut permisiunea să se stabilească în oraş. Ca urmare a punerii în aplicare a drepturilor cetăţenilor acte în Imperiul austro-ungar, comunitatea evreiasca din Timisoara a înflorit, ajungând la o populaţie de aproape 7.000. Şase sinagogi au fost construite în oraş, după 1867, anul reconcilierii austro-ungare. Astăzi, trei rămân  încă active.

  • sinagoga1
  • sinagoga2

Sinagoga Noua din Fabric (Sinagoga Fabric DIN): Str. Splaiul Coloniei 2

Una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, sinagoga din cartierul Fabric a fost construita în 1899 de arhitectul maghiar Lipot Baumhorn într-un stil tradiţional maur. Aceasta este în prezent închisa pentru reparaţii structurale.

Sinagoga Mare (Sinagoga Cetate)

Adresa: Str: Resita 55

Această sinagogă , construita în stil oriental în anul 1865, seamănă cu sinagoga mare în Oran, Algeria. Una dintre cele mai mari sinagogi din Europa, este în prezent închisa pentru reparaţii structurale.

 Sinagoga Ortodoxă

Adresa: cartierul Iosefin

Construita între 1906 şi 1910, aceasta Sinagoga Ortodoxă este singura în funcţiune in acest moment.

Închide