Comunitatea evreiasca din Timisoara

Prezenta evreilor în Banat dateaza din secolul al doilea, prima mentiune scrisa a comunitatii evreiesti din Timisoara a avut loc în 1716, când armata turca a predat cheia orasului comandantului  austriac ,Printul Eugeniu de Savoia.

În cimitirul vechi pot fi vazute  morminte datând din timpul ocupatiei turcesti , cel mai vechi apartinând lui Azriel Assael, un rabin ,chirurg care a murit în 1636. Rabinul Meir Amigo si patru adepti de la Istanbul au avut permisiunea sa se stabileasca în oras. Ca urmare a punerii în aplicare a drepturilor cetatenilor  în Imperiul austro-ungar, comunitatea evreiasca din Timisoara a înflorit, ajungând la o populatie de aproape 7.000. Sase sinagogi au fost construite în oras, dupa 1867, anul reconcilierii austro-ungare. Astazi, trei raman  înca active.


Sinagoga Noua din Fabric (Sinagoga Fabric DIN): Str. Splaiul Coloniei 2

Una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, sinagoga din cartierul Fabric a fost construita în 1899 de arhitectul maghiar Lipot Baumhorn într-un stil traditional maur. Aceasta este în prezent închisa pentru reparatii structurale.

Sinagoga Mare (Sinagoga Cetate)

Adresa: Str: Resita 55

Aceasta sinagoga , construita în stil oriental în anul 1865, seamana cu sinagoga mare în Oran, Algeria. Una dintre cele mai mari sinagogi din Europa, este în prezent închisa pentru reparatii structurale.

 Sinagoga Ortodoxa

Adresa: cartierul Iosefin

Construita între 1906 si 1910, aceasta Sinagoga Ortodoxa este singura în functiune in acest moment.