Excursii de o zi

>ARAD

50 km nord de Timisoara

Acces: masina, autobuz, tren

LUGOJ :60 km est de Timisoara

Acces: auto . Vizitati centrul orasului vechi , cu Biserica Ortodoxa construita in  secolul al 18 Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai reprezentative cladiri în stil baroc din Banat.

Traversand  Carpatii ,in  Transilvania , poposim la Densus, unde puteti gasi una dintre cele mai vechi biserici românesti si un  monument de piatra  construit în secolul al 13-lea ,unde unii istorici presupun ca este mausoleu roman. Construita din bolovani de râu, caramida cu inscriptii romane si pietre funerare, Biserica Sf. Nicolae de la Biserica Densus este un obiectiv ce trebuie vizitat.

Cativa kilometrii mai sus gasiti ruinele cetatii Colti din Suseni. Castelul a fost mentionat pentru prima data în secolul 14 ca apartinând familiei Cindea. De aici puteti  se va bucurati de o priveliste spectaculoasa a vârfurilor accidentate si a crestelor Muntilor Retezat din apropiere.

>HUNEDOARA 105 km est de Timisoara

Acces: masina, autobuz, tren

 In timpul secolelor 14 si 15, Hunedoara, a fost un important centru  de extractie si prelucrare de fier  din Transilvania. Sabiile si sulitele fabricate aici, au fost renumite în întreaga Europa. Orasul adaposteste Castelui Corvinestilor, una dintre cele mai importante exemple de arhitectura gotica din Europa Centrala si de Est.

Regiunea din jurul Hunedoara a fost una dintre cele mai vechi atestate documentar in  România. In Muntii  Orastie veti gasi ramasite neolitice si vestigii ale cetatilor dacice, inclusiv Sarmizegetusa  (patrimoniu UNESCO ), scaun al regilor Burebista si Decebal. Fosta capitala dacica a fost cucerita de romani în anul 106 AD. Astazi înca mai puteti admira resturi ale  forumului si amfiteatrului de piatra, unde au avut loc spectacole de gladiatori.

Aproape de Hunedoara, puteti admira Tara Padurenilor, o regiune în care oamenii au pastrat si conservat foarte bine  traditiile si folclorul.

>RETEZAT NATIONAL PARK

130 km est de Timisoara

Acces: auto

Parcul National Retezat are unele dintre cele mai inalte varfuri stancoase (cum ar fi Retezatu si Peleagu, ambele avand mai mult de 2200 m înaltime), presarat cu peste 80 de lacuri glaciare clare. Un paradis al cataratorilor montani , Retezat a devenit primul parc national în 1935 si mai târziu, o rezervatie a biosferei.

>HERCULANE SPA (BAILE HERCULANE)

150 km sud-est de Timi?oara

Acces: masina, autobuz, tren

Vizitati una dintre cele mai vechi statiuni termale din lume. Legenda spune ca Hercule vindeca ranile provocate de Hydra prin baia din izvoarele minerale din aceasta zona.