Repere ale orasului

Abundenta de cladiri construite in stilul arhitecturii secesioniste confera Timisoarei  denumirea de "Mica Viena". . Linii sinuoase si decoratiuni florale au caracterizat prima faza, care a durat pâna în 1908. A doua faza, care a continuat pâna la primul razboi mondial, a dezvoltat cladiri simple si mari, cu modele geometrice. Separatismul în România a fost o legatura importanta între stilul bizantin si arhitectura modernista mai târziu.

>Piata Victoriei

Unele dintre  cele mai interesante  cladiri  în stil baroc, raspândite in tot orasul si, în special de-a lungul pietei principale, Piata Victoriei pana  la Bulevardul Loga.

Punctul central estic Catedrala Mitropolitana Ortodoxã, aflata in  partea de sud a pietei a fost construita între 1936 si 1946.Acoperisul ei din tigla  verde si rosie este  aranjat într-un design de mozaic. În fata Catedralei este un monument ridicat in memoria eroilor care si-au pierdut viata în timpul Revolutiei din 1989 ,care a indepartat regimul comunist. Muzeul Memorial al Revolutiei 1989 , ofera o imagine completa  a Revolutiei de la Timisoara.

>Piata Unirii

De-a lungul centrului orasului troneaza pitoreasca perla habsburgica ,Piata Unirii, dispusa intre  Domul romano-catolic si  Catedrala Ortodoxa Sârba .  În timpul secolului al XVIII-lea, aceasta a fost centrul comercial al orasului si loc de întâlnire pentru numeroase procesiuni militare si ceremonii religioase.

Liceul Lenau Nicolas, situat în partea de nord a pietei, a fost construit în 1761 si a fost primul  teatru  din Timisoara.

Biserica Orthodoxa Sarba, construita între anii  1745-1748 si Vicariatul Ortodox Sârb, cu decoratiile sale extravagante sunt situate pe partea de vest a patratului Pietei Unirii. 

Catedrala Episcopala Romano-Catolica aflata pe partea de est a patratului a fost construita între 1736 si 1754 , proiectata fiind  de Fisher von Erlach si reprezinta un bun exemplu al stilului  baroc vienez. Pictura altarului principal a fost completata de Michael Angelo Unterberger, director al Academiei de Arte Frumoase din Viena.

Palatul Vechii Prefecturi, domina partea de sud  a pietei . Fosta resedinsa a guvernatorului, adaposteste acum Muzeul de Arte Frumoase, cu lucrari ale artistilor germani, flamanzi si italieni.

La nord-vest de coltul Piatei Unirii se afla spectaculoasa cladire a Bancii de Scont. Acest cladire în stil Art Nouveau,a fost construita in secolul al 20-lea, avand o forma organica cu pereti curbatii este placata cu gresie de culoare turcoaz cu modele desprinse din folclor,cu  jgheaburi si grilaje extravagante de fier la fereastra.

Din Piata Unirii, se merge spre est de-a lungul Str. Palanca la cea mai veche cladire din Timisoara, care gazduieste acum Muzeul Banatului Etnografic.

>Piata Libertatii, la Piata Victoriei 

Un alt spatiu remarcabil este Piata Libertatii. Banatul a fost sub dominatie turceasca din 1552 pâna în 1716 când Printul Austro-Ungar,  Eugeniu de Savoia a preluat Timisoara. În acel moment a fost construit  un bastion de sapte stele în forma de turnuri iar mlastinile din jurul orasului au fost secate  de noul Guvernator Habsburg, Generalul Mercy.

De-a lungul Str. Lucian Blaga se afla Castelul Huniade construit in secolul al XIV-lea. Inceput in timpul domniei Printului Carol Robert de Anjou, a fost finalizat de catre Iancu de Hundeoara si reproiectat de catre habsburgi în secolul 18.

Zone rezidentiale

In partea de Sud si Est a Canalului Bega sunt Josefin, Elisabetin si  Fabric, pietre pretioase adevarate construite in stil  de Art Nouveau, din secolul al XIX-lea. In Piata Plevnei se afla Casa cu Pauni ,o cladire a caror fatade  sunt acoperite cu o abundenta de motive tipice: pauni, lebede, bufnite si veverite, . Tema continua pe cladirile aflate pe malul Raului Bega,pe Splaiul Tudor Vladimirescu.

Urme ale arhitecturii secesioniste  sau Art Nouveau, pot fi gasite în orasele din Arad (în special pe Strada Closca si Piata Avram Iancu), Oradea (Vulturul Negru si hotelurile Astoria), Cluj (Odon Lechner Teatrul National), Satu Mare si Targu Mures ( Palatul Culturii).